Onderwijs in de groepen 1 en 2
De uitgangspunten van onderwijs aan het jonge kind zijn voor ons:
plezier, welbevinden en betrokkenheid
Kinderen tot zes à zeven jaar ontwikkelen zich holistisch, waarbij de verschillende ontwikkelingsdomeinen zich spelenderwijs en in interactie met elkaar ontwikkelen. Die ontwikkelingsdomeinen zijn:
taal-, denk- en creatieve ontwikkeling (probleemoplossend denken),
ontdekken (wereldoriëntatie),
bewegen ( grove en fijne motoriek).
Spelen is daarbij een integrerende activiteit, omdat binnen het spel alle genoemde ontwikkelingsdomeinen samenkomen.
Met behulp van de methodes Kleuterpleinen en Kleuteruniversiteit formuleren wij doelen. Samen met de kinderen werken we, in een inspirerende omgeving, door middel van zowel vrij- als begeleid spel aan deze doelen.
We werken met verschillende thema’s en creëren een uitdagende speel en leeromgeving. Op deze manier worden kinderen geprikkeld om te ontdekken, te ervaren, te spelen, te bewegen en te leren.
U kunt bij verschillende thema’s denken aan:
dieren
gezondheid
feesten
Maar ook schoolbrede thema’s, jaarfeesten en seizoensgebonden thema’s.
De inbreng van de kinderen neemt hierin een waardevolle en centrale rol.
De ontwikkeling van ieder kind wordt op de voet gevolgd en er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende observatie- en registratie-instrumenten. Deze gegevens worden gebruikt om te analyseren op welk niveau een kind functioneert, om zo op de juiste manier in te kunnen steken op de ontwikkeling die op dat moment nodig is.
Contact met ouders vinden wij heel belangrijk, wij hebben dan ook regelmatig gesprekken met ouders en verzorgers over de ontwikkeling van hun kind.De ontwikkeling van ieder kind wordt bijgehouden in een portfolio[plakboek]. Zo heeft het kind wanneer het naar groep 3 gaat een mooi opgebouwd naslagwerk van de jaren in de kleutergroep!
